Pilgrimspass och pilgrimsmärke

De flesta pilgrimsleder har ett pilgrimspass och ett pilgrimsmärke. För att pilgrimsvandra är det inte nödvändigt att ha varken pilgrimspass eller pilgrimsmärke men för många upplevs det som något värdefullt. I passet kan ingå en bön för eller välsignelse över pilgrimen. Där kan också anges olika villkor som pilgrimen förväntas efterleva, som till exempel att vandra pilgrimsvägen i ett religiöst syfte eller utifrån ett andligt sökande och att vandra till fots en bestämd minimisträcka på föreskrivna vägar. Pilgrimsmärket kan du ofta bära på dina kläder, som en pin eller ett tygmärke, och avbildar den symbol som leden är utmärkt med, oftast med en anknytning till ledens historia.

Pilgrimsmärket

Pilgrimsmärket har sina rötter i medeltidens pilgrimstraditioner. De användes av pilgrimen för att markera att denne besökt en helig plats, men hade också en djupare symbolisk mening. Pilgrimsmärket var ett tecken på att pilgrimen bar något av den heliga platsen med sig när han eller hon återvände därifrån. Ofta begravdes pilgrimer med sina pilgrimsmärken.

Från början var pilgrimsmärket inte ett ”märke” utan ett föremål. Det kändaste är musslan som användes av pilgrimerna som reste till Santiago e Compostela. medan de som reste till det heliga landet bar palmblad, ofta vikta till kors. Men pilgrimsmärken i metall som avbildade olika helgon blev med tiden dominerande.

Idag anknyter pilgrimsmärkena oftast till den symbol som leden är utmärkt med, som i sin tur i regel anknyter till den heliga plats som leden går till. Exempelvis är det ofta Birgittakorset som finns på pilgrimsmärkena i Vadstena, och Olofsmärket anknyter till Sankt Olofs attribut som är yxan.

Pilgrimsmärken i olika former kan köpas i anknytning till pilgrimslederna.

Pilgrimspasset

Pilgrimspasset går tillbaka på en gammal tradition. Vi se på våra vanliga pass som en identitetshandling som behövs när vi åker till ett annat land än vårt eget, men förr i tiden kunde resenärer behöva ett intyg att de reste i legitima ärenden, på någons uppdrag eller med myndigheternas tillstånd, även om de befann sig inom det egna landets gränser.

På liknande sätt var det vanligt att skicka med pilgrimer ett följebrev från den kyrka varifrån de blev sända. I det intygades att personen i fråga var på väg till en bestämd helig plats, och det kunde också vädja om hjälp och beskydd åt pilgrimen på vägen. Man kan säga att passet fungerade som ett slags rekommendationsbrev.

För att få det pass du söker behöver du alltså kontakta en pilgrimplats eller en turistbyrå i anknytning till den led du ska vandra. Idag är pilgrimspasset ofta kopplat till den kyrka som utgör slutmålet för en pilgrimsled. För Lunds stifts lokala leder i Skåne och Blekinge finner du pass på Pilgrimscentrum i Lund och i vissa församlingar. Pilgrimspass för bland annat Ingegerdsleden i Uppland  kan du exempelvis hämta i Uppsala domkyrka. Ska du vandra på S:t Birgitta ways ska du beställa ditt pilgrimspass från Vadstena Pilgrimscentrum. Även Romboleden har ett pilgrimspass, liksom flera andra lokala leder.

Santiago de Compostela

Om du vandrar på en Jakobsväg till Santiago så är det katedralen i Santiago som utfärdar pilgrimspass, eller någon som fått tillåtelse att förmedla sådana pass till pilgrimer. I Sverige kan du till exempel få ett sådant pass på Pilgrimscentrum vid Lunds domkyrka där den svenska Jakobsleden startar.

Pilgrimsstämpel och pilgrimsbevis

I pilgrimspasset kan pilgrimen samla stämplar från härbärgen och kyrkor. Det finns inget som hindrar från att också be om stämplar på andra ställen längs vägen, som till exempel muséer eller kaféer. Finns det ingen stämpel kan ett alternativ vara att be någon att i stället skriva plats, datum och signatur i passet. När en pilgrim kommer till en stängd kyrka, där det inte går att få varken stämpel eller signatur, kan det också vara en poäng att själv notera besöket i passet.   

Vid slutmålet kan pilgrimspasset visa vilken väg pilgrimen gått. För många blir pilgrimspasset ett viktigt sätt att dokumentera vandringen. Det kan även berättiga till ett pilgrimsbevis. Pilgrimspasset kan ibland ge förmåner och rabatter till matställen och boenden på härbärgen, eller inträde till kyrkor och museer.

Digitala pass

Det utvecklas för närvarande även olika former av digitala pass. Det har funnits sedan en tid för Camino de Santiago de Compostela. PaxWalk håller för närvarande på att också utveckla möjligheten att få digitala stämplar via sin kartplattform.

Vicarie pro

Det finns en tradition att pilgrimsvandra som ställföreträdare för någon annan. Detta är ett bruk som ibland förekommer också i våra dagar då någon av olika skäl är förhindrad att själv vandra. Kanske har någon påbörjat en vandring men blivit tvingad att avbryta vandringen på grund av sjukdom eller dödsfall. Då kan det vara ett sätt för en anhörig eller vän att visa sin omsorg eller uttrycka sin sorg att fullfölja vandringen.

Du kan då få pilgrimsbeviset utskrivet i den personens namn som du vandrar i stället för. Begär ett Vicarie pro-dokument från den kyrka där du börjar din vandring.

Info pilgrimspass: Santiago de Compostela

Info pilgrimspass Via Romea Germanica